Menu

Whitewater kayaking

Whitewater kayakerKaj je whitewater kayaking?

Gre za veslanje po divjih rekah. Za nekatere je to način življenja, za druge pa odličen način preživljanja prostega časa. Še posebej je ta šport zanimiv v toplih dneh.

Reke oz. rečne brzice so ocenjene po težavnosti in hitrosti od 1 (najlažje) do 6 (najtežje):
- lahka: manjši padci, nizki pravilni valovi
- srednje težka: pogostejše brzice s še vedno pravilnimi valovi, z vrtinčenji in vrenji
- težka: številne brzice, visoki nepravilni valovi, role, vrtinčenje in vrenja večjega obsega moči
- zelo težka: dolge brzice, večji padci, visoki nepravilni valovi, večje role, močna vrenja in vrtinčenja
- izredno težka: manjše brzice s težkimi nepravilnimi valovi, velikimi rolami, ki se jim ne da izogniti, močna vrenja in vrtinčenga v zelo hitrem toku
- na meji voznosti ali nevozna: stopnjevanje vsega prej opisanega do skrajne meje

Prvi whitewater kajaki so bili iz steklenih vlaken ali kevlarja. To je pomembno predvsem zaradi same teže kajaka, a kljub temu je velika večina modernih kajakov za divje reke narejena iz težje plastike, ki je nekoliko bolj prožna in odporna na razne poškodbe.

Velikosti kajaka za divje reke se gibljejo od približno metra in pol (kar pomeni, da je komaj dovolj velik za kajakaša) do tri metre in pol. Nekateri pa so seveda tudi daljši.

Delimo ga na pet podzvrsti:

River runningFlirt large

Veslanje po reki navzdol. Predvsem uživanje v sami naravi, razgledu. Primerno za eno ali večdnevne izlete. Iz te zvrsti izhaja tudi tekmovalna disciplina, pri kateri se stremi k čim hitrejšemu veslanju od starta do cilja, pri čemur so ovire zgolj naravne. River running kajaki so najbolj splošno oblikovani kajaki. Odlični so za začetnike, da lahko spoznajo vso zahtevnost in veselje kajakaštva. Z njimi se lahko naučimo osnovnih znanj in veščin. So zelo varni. Imajo malo agresivnejše robove, zato z njimi lahko uživamo v surfanju po valovih in rolah. Kajak, primeren za river running bi bil Fluid Flirt.

CreekingCreeking

Bolj ekstremna verzija river runninga in za mnoge najbolj zanimiva oblika veslanja, ki zahteva precej več znanja, saj se je na progi potrebno spopasti z drčami, rečnimi policami, slapovi,…vse to pa po navadi spremlja še ozka rečna struga. Kajaki, ki se uporabljajo v ta namen imajo veččjo prostornino, zaokrožene robove – zaradi čimboljšega odtekanja vode okrog kajaka, močne držaje in prostor za lahek dostop do reševalne opreme. Kajak, primeren za creeking bi bil Fluid Solo.

Whitewater slalom

Tekmovalna oblika veslanja na divjih vodah, kjer so na progi, ki so danes večinoma umetno grajene, postavljena še vratica. Gre za olimpijsko disciplino. Po progi je treba opraviti z vraticami, brez da bi se jih pri tem dotaknili. Ponavadi je na progi nekje od 15 do 30 dvobarvnih vratic. Zelenih se lotimo v smeri toka proge, rdeča pa moramo obveslati proti toku. Pri vožnji skozi vratica mora biti velo-rdeča palica vedno ob levem boku čolna, minimalna širina vratic pa znaša 120 cm. Vratica so lahko točna, protitočna in vzvratna. Vsa so oštevilčena in jih morajo tekmovalci prevoziti po vrstnem redu. Vsak tekmovalec ima na voljo dva teka, šteje boljši. Dolžina proge je ponavadi od 400 do 800 metrov.
Rezultat slaloma je seštevek časa in kazenskih točk, ki so vredne vsaka eno sekundo, dobi pa jih tekmovalec za:
- dotik ene palicer: 10 točk
- dotih obeh palic: 20 točk
- za izpuščena vratica ali vratica, ki jih zapelj vzvratno namesto naprej (in obratno): 50 točk

Playboating

Poznan tudi kot freestyle ali rodeo. Gre bolj za gimnastično in umetniško vrsto kajakaštva. Če gre pri ostalih zvrsteh predvsem za veslanje od točke A do B, je tu dovolj le en valj ali rola kjer se izvaja določene trike kot so cartwheel, loop, blunt, pistol in donkey flip ter mnogi drugi. Playboaterji pogosto ostanejo le na enem mestu na reku – običajno na roli ali valu, ki omogoča vadbo in izvajanje trikov. Kajaki so mnogo manjšega volumna kot denimo pri creekingu in imajo posnet rep in kljun, ki omogočata izvajanje likov in aerial move. Od kajakaša tako zahtevajo veliko kajakaškega znanja in izkušenj, saj so nestabilni v vseh smereh. Primeren kajak za playboating je recimo Nemesis Composite.Nemesis

Squirt boating

Prednik današnjega playboatinga. Čolni so bili majhnega volumna in mnogo daljši kot današnji playboati.

Primerne reke za kajakaštvo na divjih vodah

Za kajakaštvo na divjih vodah je najbolj primerna reka Soča s številnimi pritoki, saj s svojo raznoliko konfiguracijo ponuja odseke najrazličnejših težavnosti. Lepe kajakaške spuste po zanimivih rečnih strugah ob zadostnem vodostaju ponujajo tudi Sava Dolinka, Sava Bohinjka, odseki Savinje, pa tudi Kolpe in Krke.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja