Menu

Skate

Kaj je skejtanje?

SkejtarPrvi skejt ali skateborad ali desko so leta 1950  naredili kalifornijski surferji, saj so hoteli deskati tudi v času brez valov. Prvi skejti so bili narejeni iz podvozja kotalk in navadnih deščic. Najprej so na skejtih le sedeli. Prelomnica pa so bila zgodnja šestdeseta leta, ko so se rodile prve deskarske znamke, kot so Makaha, Val Surf in Hobie. Popularnost športa je rasla zelo počasi. Kmalu pa so skejtarske firme začele izdelovati veliko število rolk, ki so bile bolj kvalitetne. Začeli so izdelovati deske, ki so bile odpornejše in prve prilagoditve so bile narejene na podvozjih, zato so otroci lažje skejtali naokoli. Proti koncu šestdesetih je skejtanje postajalo zelo popularno tudi v Kandi, Japonski, Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in tudi v Severni Afriki. V sedemdesetih so nastala prva “prava” koleščka za skejtanje. Razvilo jih je podjetje Cadillac Wheels. V sedemdesetih letih so se začela prva prava tekmovanja (contesti), na katerih so se pomerili tako tekmovalci med sabo, kot tudi moštva, drug proti drugemu. Slednja so tekmovala v prostem stilu (freestyle), slalomu (slalom), v rampah (vertical)… Leta 1981 je začela izhajati revija Thrasher, da bi najbolj zagrizenim skejterjem ponudila informacije o skejterski sceni. Čeprav so se tudi v tem času odvijala skejterska tekmovanja, so bila slabo obiskana in nagrade so bile majhne. Prvo tekmovanje v Delmar skate ranču leta 1982 je zmagal Tony Hawk. Naslednje leto se je začel nov vzpon skejtanja in na sceno, kjer so prevladovala podjetja Santa Cruz, Powell Peralta in Tracker, je prišla revija Transworld Skateboarding.

Zvrsti skejtanja

Skejtanje se v grobem deli v 4 zvrsti:

  • Freestyle (prosti slog) – skejtar izvaja trike na rampah, elementih in podobnih objektih
  • Half pipe / Vert – skejterji se spuščajo po polkrožnih rampah in izvajajo različne trike
  • Streetstyle / Street -  zvrst, ki je najbolj adrenalinska….skejtanje po ograjah, stopnicah,…
  • Flatland / Flat – triki se izvajajo le na tleh, lahko bi rekli tudi “balet na rolki”

Triki

Ollie


Ollie je najbolj osnoven trik, pravzaprav prvi trik. Če se nameravate ukvarjati s skejtanjem, bo to vaš prvi dosežek. Na olliju se gradijo vsi ostali triki.

360 flip


Gre za velik izziv. Je neke vrste mešanica backside 360 pop shove it s kickflipom. Zanj je potrebno imeti kar veliko predznanja.

Backside Pop Shove it


Velja za enega od osnovnih trikov. Naučiti se ga da hitro, prav tako pa je to osnova za mnogo zahtevnejših trikov.

Hardflip


Gre za kombinacijo kickflipa in front side pop shove it, zato je seveda jasno, da morate obvladati ta dva trika, preden se lotite tega.

Heelflip


Heelflip. Za izvedbo tega trika ne potrebujete predznanja drugih trikov, razen ollija. SIcer je malo težji, ampak je zelo pomemben, saj je osnova za ogromno drugih trikov in se ga zato splača naučiti.
Razlika med heelflipom in kickflipom je v tem, da pri heelflipu skejt obrneš v obratno smer kot bi ga pri kickflipu.

Kickflip


Za izvedbo tega trika moraš znati samo ollie. Gre za malce zahtevnejši trik. Skate se pri triku obrne obratno kot pri heelflipu (pri heelflipu se s peto, pri kickflipu pa s prsti).

The impossible

Impossible je bil nekoč eden najbolj priznanih trikov – če ti je uspelo izvesti impossible, si bil spoštovanja vreden.
Predznanja ostalih trikov niso potrebna, je pa vsekakor koristno, da znaš narediti 360 shove it, ki je osnova tega trika. Vsekakor je pomembno, da se na skejtu počutiš udobno, saj ta trik ni ravno podoben ostalim.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja