Menu

Longboarding

LongboardingKaj je longboarding?

Gre za rolko – longskate, na kateri stojimo z eno nogo, z drugo pa se poganjamo. Med vožnjo imamo obe nogi na rolki, obrnjeni pa smo v smeri gibanja.

Gre za šport, rekreacijo, razvedrilo, zabavo, industrijo, filozofijo – longboard je način življenja!

Oprema

Na tržišču ni opreme, ki bi bila narejena le za longboardarje. Zato je prišlo do kompromisov:

  • Skejt kolenčniki in komolčniki
  • Ščitnik za hrbtenico, katerega se uporablja pri motociklizmu, snowboardanju ter še katerih drugih športih
  • Čelade so enake, kot se uporabljajo pri skejtanju ali downhill kolesarjenju oziroma paraglidingu
  • Rokavice – pri večini padcev se longboarder poskuša ujeti na roke, ravno zato veljajo za nepogrešljivo opremo, prav tako večina longboarderjev slej ko prej vstopi v svet zabave in adrenalina – pri tem pa se seveda z rokami dotakne tal, seveda pa rokavice pripomorejo tudi k večji samozavesti.

Nakup longboardaLongboard

Nakup prvega longboarda je precej velika investicija. Vsekakor začetnega kompleta ne moremo kupiti čez noč, ne sme nas premagati neučakanost in neizkušenost. Pametno je razmisliti, kaj od longboarda želimo – plesati, kruzati po mestu, voziti freeride ali pa downhill. Vsaka od teh zvrsti seveda zateva določene lastnosti longboarda. Velikokrat se zgodi, da ljudje kupijo komplet, ki je namenjen za mestno vožnjo, kaj kmalu pa jih premami želja po spustih, po slajdanju,…. za kar pa seveda longboard ni primeren.

Izbira prave opreme je zaradi velike ponudbe res težka, zato sledi nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč pri nakupu prvega longboarda:

  • Podvozje: Paris, Randal, Gunmetal, Caliber – definitivno varen nakup tako za začetnika kod za naprednega riderja. Longboard bo še bolj stabilen, če bomo podvozje našraubali skozi in ne spodaj. Na ta način mareč znižamo njegovo težišče in posledično stabilnost. Nižji longboard nam omogoča lažje sestopanje in s tem lažje poganjanje – potrebno je vložiti manj energije. Prav tako z nogo lažje zaviramo.
  • Priporočeno je imeti široko podvozje, saj nam le-to nudi boljšo stabilnost.
  • Gumice (bushings): Na voljo so trde in mehke. Trde gumice nam omogočajo manjši nagib in manjše zavoje, mehke pa ravno obratno. Lahko pa jih tudi reguliramo s pomočjo glavnega zavoja.
  • Koleščki: Za začetek se priporočajo mehka, saj nudijo dober oprijem in nežno vožnjo, prav tako so primerna za slajdanje. Za freeride so najbolj primerni koleščki, ki imajo zaobljene robove, saj omogočajo lažje drsenje. Bolj oster kot je rob, bolj se oprijemajo podlage. Bolj mehka kot so koleščka, hitreje se obrabljajo.
  • Lagerji: Razlikujejo se po kakovosti, najmanj priporočljivi so abec5. Gre za izredno potrošno stvar
  • Longboard: Nižji kot je, bolj je udoben in stabilen, a ne omogoča take okretnosti in odzivnost. Pomembna je tudi trdota (flex). Mehkejši so primerni za vožnjo po mestu, vožnja je udobna in zabavna. Malce trši longboardi omogočajo prav tako udobno vožnjo, kot tudi izvajanje trikov na ravnem in na strmini. Longboard mora biti širok in stabilen, saj z njim dosegamo visoke hitrosti. Najbolj pogosta oblika longboarda je pintail, ki po obliki spominja na surfboard. Simetrični se najbolje obnesejo za freeride, lowride longboardi pa za downhill.

Zvrsti

Freeride

Freeride = svoboda. Tu ni ovir. Kadarkoli vozimo zase, vozimo freeride, pa naj bo to vožnja po mestu, klancu, slajdanje,… Freeride je vožnja za užitek!

Longboard downhillDownhill skateboarding

DH Skateboarding, hitrostno rolkanje, stand-up, speedboarding. Vse to so izrazi za downhill skateboarding, ki sodi med gravity športe, saj riderje navzdol vleče gravitacija, spuščajo se brez pogona. Ta zvrst je usmerjena predvsem tekmovalno. Ves čas težimo k temu, da bi bili hitrejši. Longboardi so oblikovani in izdelani tako, da so čimbolj stabilni in da se jih pri visokih hitrostih (saj le-te presegajo 100 km/h) da kontrolirati. Kljub visokim hitrostim pa gre za dokaj varen šport, le ustrezno moramo biti zaščiteni – po možnosti full-face čelada, usnjen kombinezon (motorističen) in rokavice s ploščicami. Rider stoji v na pol klečečem položaju, rahlo je nagjnen naprej (zaradi manjšega upora in ravnotežja).

Skateboard slalom

Že sama beseda pove dovolj -zavijanje okrog stožcev. Ta zvrst je zelo popularna v Ameriki. Proge za tekmovanje so krajše, tekmuje se na čas. Skateboardi so manjši in bolj okretni z ožjimi podvozji ter manjšimi in mehkejšimi koleščki, ki nudijo boljši oprijem.

Dancing (plesanje)

Gre za način vožnje,pri katerem izvajamo raznorazne trike. Posameznik lahko napreduje v nedogled. Longboardi so bolj prožni, saj se zaradi skokov ne smejo polomiti.

Long Distance

Gre za premagovanje velikih razdalj z longboardom.

Skateboard Cross

Gre za zvrst, ki je podobna mtb cross-u. Razlika je v tem, da so elementi in ovire postavljeni na asfaltu, z naklonom. Riderji premagujejo ovire in tekmujejo kdo bo hitreje prevozil progo. Gre za zanimivo, hitro in dinamično vožnjo.

Longboard kot prevoz

Veliko ljudi pa longboard uporablja le za prevoz, predvsem po večjih mestih, kjer je ogromno prometa in z avtom hitro ne prideš daleč.

Varnost

Na spletu lahko vidimo ogromno nesreč – a brez panike! Le pozoren je treba biti in izbrati ceste s čimmanj prometa. Priporočena je uporaba čelade in ščitnikov, rokavic ter dodatne zaščitne opreme. Pozoren je treba biti na križišča, objekte, promet. Nikoli pa se v nevarne spuste NE podajaj sam!

Preberite si še longboard žepni vodnik!

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja