Menu

Snowboarding

Oprema

Če si začetnik in na bordu še nisi stal, je pred tabo res težka naloga. Najprej je fino vedeti, kateri slog bordanja ti je všeč:

 • freestyle (prosti slog) – Gre za bord, ki je zakrivljen na obeh straneh, na pogled je skoraj simetričen. Vezi so mehke, prav tako so mehki čevlji. Tisti, ki vozijo freestyle imajo noge obrnjene pod manjšim kotom, nekateri tudi povsem pravokotno na desko ali na način račka (Duckfoot). Vožnja zgleda bolj živahna, dinamična in prosta. Freestyle bordi so tudi mehkejši.
 • freeride (celi sneg, običajno bordanje) – Vezi so mehke, prav tako so mehki čevlji. Freeride bord zgleda na poglej precej podoben freestyle bordu. Je malenkost trši, koti vezi so večji in bordi niso nikoli povsem simetrični – zadnji radij je večji kot sprednji. Tudi čevlji so v pregibu trši, vezi so višje, uporabljajo pa se mehki čevlji. Freeride bordi niso namenjene celemu snegu. Namenjeni so predvsem tistim, katerim race bordi niso všeč, vseeno pa radi naredijo kakšen trik prostega sloga.
 • race (namenjen za hitro vožnjo) – Na pogled raven bord. Ima trde čevlje. Tisti, ki vozijo race, se dosti bolj nagibajo, se vozijo v isto smer in vezi imajo obrnjene pod večjim kotom

Torej, kateri slog – desko in opremo izbrati za učenje?

Na trdih vezeh ima border dosti večjo kontrolo. Robniki se dosti bolj neposredno prenašajajo na noge in tako je bord tudi bolj vodljiv in posledično bolj občutljiv na nepravilne gibe , kar pomeni da dopušča manj napak. Odzove se že vsakemu majhnemu pravilnemu ali nepravilnemu gibu telesa. In ker začetnik, še nima pravilnih gibov, običajno temu sledu padcev. Zato se običajno priporoča za učenje raje mehek bord in mehke vezi, če je nekomu bolj všeč vožnja po celcu ali race slog, pa naj izbere bolj freeride opremo, ki je trša. Razlika med freeride in frestyle bo postala jasna šele kasneje. Začetnik težko loči freestyle opremo od freeride.

Širina borda

Širina je izredno pomemben faktor. Bord ne sme biti preozek, saj potem s prsti oziroma petami drsaš po snegu, prav tako pa ne sme biti preširoka, saj se s tem zmanjša odzivnost borda, zavijanje pa postane težje.

Ozka Normalna Široka
Velikost do 41 cm 42 – 44 cm 44 cm in več
Širina dp 25 cm 25 – 26 cm 26 cm in več

Dolžina borda

Bord naj bi bil dolg nekje 90% tvoje velikosti.

Zaščita

Ščitniki za zapestja so nujni za začetnike, lahko uporabimo tudi ščitnike za rolanje. Poleg tega je pametno nositi tudi:

 • čelado : Glavo nam varuje pri padcih na glavo pri skokih, padcih kjer lahko zdrsimo z glavo naprej v kaksno trdo sranje itdtd… Pri nakupu moramo paziti, da nam je čisto prav – kot ulita. Če nam je premajhna in nas tišči je ne bomo nosili, prav tako ne sme biti prevelika, saj nam bo plesala po glavi in nas motila med vožnjo.
 • ščitnike za kolena: predvsem uporabni v fazi učenja, ko največkrat pademo na kolena. Kasneje so taki padci zelo redki. Tudi tu je ščitnikov več vrst. Nekatere bordarske hlače imajo na kolenih penaste blazinice, ki ščitijo kolena in se jih lahko po potrebi tudi odstrani. Te pene večinoma zadostujejo, lahko pa spet uporabimo tudi druge ščitnike.
 • ščitnik za zadnjico: večinoma uporaben pri učenju, kjer so padci na rit še pogostejši od padcev na kolena. Prav tako so padci na zadnjico pogosti pri izvajanju skokov.
 • želva: Za bolj zahtevne borderje pa je tu tudi zaščita hrbtenice, ki ji zaradi želvaste oblike pravimo želva. Uporabljajo jo predvsem bolj extremni freeriderji in pa tisti, ki so veliko v parku in na bigairu. Želva je ponavadi elipsaste oblike in sestavljena iz večih plastičnih kosov, ki se med seboj prilegajo. Pregiba se v eno smer. Pomaga nam pri padcih na hrbet na led in razne druge trde objekte, prav tako pa tudi preprečuje, da bi nas po domače povedano zalomilo – pri padcu nam včasih noge in bord vrže čez hrbet in pri tem se hrbtenica neprijetno ukrivi.
 • bodyarmor: je zaščita celotnega zgornjega dela telesa. Vključuje ščitnike za hrbtenico, prsni koš, ramena in komolce.

Oblika borda

Obstajajo tri osnovne oblike:

 •     directional – Najboljša izbira za vožnjo po celem snegu. Imajo daljši nos za lažjo vožnjo po celem cnegu, imajo trši rep in ponavadi je položaj na njej malo zamaknjen proti repu.
 •     twin- tip – Prava izbira za freestylerje. Z njimi se lahko voziš normalno ali z repom naprej (switch). So idealne za park in halfpipe.
 •     directional twin – Imajo flexibilnost directional dile in pa obliko twin tip dile. So takorekoč dile za vsako priložnost, saj ponujajo najboljše iz obeh svetov.

Flexibilnost

Obstajata dve vrsti flexibilnosti:

 • Horizontalna – po dolžini: za lažjo osebo bo trša dila neodzivna in se bo z njo težje voziti po grudastem in mehkem snegu. Izredno povezana je s tvojo težo. Celi sneg in in zratrakirane proge se najbolje vozi s trdim bordom, mehkejša pa je najboljša za npr. jibbing.
 • Vertikalna – po širini: Pove kakšna je trdota borda od prstov do pete. Mehkejši bordi so bolj odzivni in hitrejši pri zavojih, vendar pa je s tršim bordom lažje izpeljati zavoj.

Stranski lok

Manjši kot je stranski lok, bolj na ozko bord zavija oz. hitrejši je prenos iz enega zavoja v drugega, vendar pa pri vožnji naravnost robnik borda malce preveč grabi sneg in zato je bord težje obvladljiv. Večji stranski lok pa omogoča več vožnje po robniku, npr. pri vožnji v halfpipe-u lažje prideš od ene do druge stene.
Sredica borda

Teža in absorbcija borda je odvisna od jedra. Obstajajo različne kombinacije jeder. Najcenejše in najtežje je penasto (vbrizgano) jedro. Najdražje jedro pa je aluminijasto, v obliki satja. Bordi s tako sredico bolj slabo absorbirajo vibracije, a imajo boljšo odzivnost. Nekje vmes pa je sredica iz laminiranega lesa, ki omogoča pa mirno in smooth vožnjo. Sredica je v bistvu pomembna zaradi same teže borda. Težji kot je bord, bolj primeren je za vožno po razgibanem terenu in bolje absorbira vibracije, lažji kot pa je bord, bolj je odziven in namenjen skakanju.
Vezi

Vezi morajo biti kvalitetne. Pomembno je, da so vezi in bootsi kompatibilni, da čevelj ne pleše v vezi oz. sploh ne gre vanjo. Poznamo dvoje različnih vezi:
- Strap in vezi s trakovi za pripenjanje, ki so najpogostejši
- Step-in vezi v katere samo stopimo

Bootsi

Nakup bootsev je zelo pomembno. Pri nakupu moramo biti pozorni na veliko stvari, saj nam bo dober čevelj dal oporo, ne bo nas zeblo in me bo nam premočilo. Ločimo dve vrsti čevljev: freeride in freestyle. V bistvu se nekako na prvi pogled ne razlikujejo veliko. Čevlji za freeride so trši kot freestyle. Seveda pa sama fleksibilnost čevlja variira od firme do firme. Izbrati pravo trdoto je zelo pomembno. Trši kot je čevelj, več opore bo dajal pri hitri vožnji in vožnji po celem snegu, vendar nekateri čevlji tu izgubijo pri udobnosti. Nekateri imajo različne zračne/gel blazinice v podplatu, notranji čevelj, kar nam nudi dodatno oporo.
Nastavitev vezi

Obstajata dva načina kako lahko stojimo na boardu. Če bomo bordali s svojo levo nogo naprej, temu pravimo regular. Če bordamo z desno nogo naprej, temu pravimo goofy. Katera noga je naprej lahko ugotovimo preprosto, tako da najdemo primerno drsečo podlago, kot so tla z linolejem, poledenel pločnik ipd. in se zadrsamo po njej. Noga, ki jo ob tem postavimo spredaj, naj bo spredaj tudi na bordu. Test z drsanjem neposredno pokaže stance, ki nam je najbolj naraven pri vseh športih, kjer je pomembno ravnotežje. Obstajajo še drugi testi, ki pa niso tako zanesljivi. Nekoga prosimo za pomoč, di nas nepričakovano porine od zadaj. Tista noga s katero se ujamemo, je naša sprednja noga. Test laho sicer izvedemo sami, tako da se sprostimo in nagnemo naprej, dokler nas ravnotežje ne prevaga. Naša sprednja noga je običajno tudi tista noga, ki je naša odrivna noga. Če se še vedno ne moremo odločiti in smo v dvomih katera nogo naj imamo spredaj, pazimo, da ko izbiramo bord izberemo simetričnega in oboje preizkusimo.
Pomemben je tudi razmik med nogami. Ta naj bo nekako v liniji s širino naših ramen. Če bodo noge v prevelikem razkoraku, nas bo bolelo notranje stopalo, če pa bo razmik premajhen, bomo imeli slabo kontrolo nad bordom.

Pravilno padanje

Padci pri začetnikih so na bordu še posebej boleči, saj so največkrat posledica prenosa teže na napačen robnik. Tako se ne zakotalimo lepo po pobočju navzdol, ampak nas dobesedno zabije v tla. Paziti moramo, da se ne lovimo na roke, ker lovljenje ne bo uspešno, pripelje pa lahko do raznih poškodb rok in predvsem zapestij. Fino je, če imamo dlan stisnjeno v pest. Pravilno padanje – če pademo nazaj, pademo na zadnjo plat in hrbet, če pa padamo naprej imamo roke skrčene na prsnem košu in pademo nanje.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja