Menu

SUP

SUPKaj je SUP?

SUP je kratica za Stand Up Paddling. Najlažje bi to opisali kot stojiš in veslaš. Gre za najbolj vroči in najhitrejši rastoči vodni šport. Gre za sodobno obliko rekreacije, združene z zabavo in odkrivanjem narave. SUPaš lahko povsod, kjer je voda. Potrebuješ le široko desko, posebej oblikovano za ta šport ter veslo. Naše telo je tako prisiljeno k konstantnemu držanju ravnotežja in aktivaciji mišic, za katere sploh niste vedeli, da jih imate. Enostavno – stojiš na deski in uživaš v razgledu.

 

 

Zakaj SUP-ati?SUP telovadba

Ker je zabavno, hitro učljivo, zdravo, SUP-aš lahko kjerkoli, si povezan z naravo, to lahko počneš sam ali v družbi ter uživaš v razgledu. Za SUP-anje ni potrebno predznanje nobenega od sorodnih športov. Nekaj minut in nekaj metrov je potrebno, da ste na deski že precej suvereni in že lahko pričnete uživati v izletu. Stopnjo napora si lahko določite sami. Lahko se odločite za lahkotno veslanje in razgledovanje po okolici ali pa se odločite za bolj intenzivno vadbo v veslanje vložite več moči in energije. Gre za šport, ki je primeren za vse starosti, saj si kot že omenjeno, intenzivnost napora izberemo sami. Je pa običajno za majhne otroke potrebno poskrbeti za posebno opremo (predvsem veslo).

Kako izbrati pravo SUP desko?

SUP deskaČe pogledamo na hitro, zgleda, da je stara surf deska odlična za SUP-anje. A temu ni tako. Razlike med deskami opazimo šele, ko stojimo na njej in poskušamo loviti ravnotežje.

SUP deske se razlikujejo po dolžini, volumnu ter načinu uporabe.

Poznamo:

  •     all around deske: primerne za začetnike, družine, izposojevalnice, za rekreativce. So širše in imajo večjo litražo – od 190 do 220 litrov. S tem zagotavljajo večjo stabilnost.
  •     kombinirane deske: za rekreativce in napredne rekreativce/tekmovalce. Te deske so daljše in malenkost ožje, litraža je enako kot pri all around deskah.
  •     dirkalniki/race deske: po dolžini so najdaljši, litraža je večja – od 210 do 280 litrov

Pri izbiri deske moramo upoštevati naše predhodno znanje, vedeti na kakšnih površinah jo bomo največkrat uporabljali in ali jo bomo uporabljali sami, ali tudi ostali družinski člani. Nekatere deske so narejene posebej za jezdenje valov, druge pa za mirne (flat) vode. Cena se giblje med 900 in 2000 EUR.

Prva deska naj bo dovolj široka in dolga, saj nam bo tako omogočila večjo stabilnost med učenjem in preprečila pogosto padanje v vodo. Če pa se s SUP-om mislite ukvarjati bolj pogosto, je smiselno prve korake narediti z izposojeno desko in v nadaljevanju kupiti primernejšo.

Kako izbrati pravo SUP veslo?SUP veslo

Za rekreativno veslanje zadostuje eno univerzalno veslo, po možnosti nastavljivo po dolžini  od 190 do 215 centimetrov. Fino je, če se izogibamo težkim, aluminijastim veslom in raje posežemo po lažjih materialih (steklena vlakna, karbon, kevlar).

Kje lahko SUPamo?

SUPamo lahko povsod kjer je voda, na morju, rekah, jezerih. SUPamo lahko v Piranu, Portorožu, Izoli, Bohinju, Bledu, Ljubljanici, Soči, Kolpi,…Čas za SUPanje je vedno primeren. Lahko opazujemo spomladansko prebujanje narave, poletno odkrivamo skrite zalive na slovenskem primorju ali pa opazujemo božično Ljubljano. Za SUP ni ovir!

Prvi koraki?

Prve korake na SUP-u naredimo kleče. Desko postavimo na vodno gladino (tako, da se smerniki ne dotikajo tal), veslo postavimo prečno čez in se z rokami primemo za rob deske. Na desko pokleknemo – na sredini! Nato počasi vstanemo in poskusimo pridobiti ravnotežje. Zadnja stran deske se pri tem ne sme potapljati, sprednji del pa se ne sme dvigovati iz vode. Deska mora biti torej na celotni površini. Na deski moramo stati vzporedno, noge morajo biti v širini ramen ter na sredini deske. Zgornji del telesa naj bo vzravnan. Veslo primemo z eno roko na vrhu (za ročaj), z drugo pa nekoliko nižje. Če veslamo na desni strani, je desna roka nižje in obratno. Pri veslanju moramo uporabljati celo telo in ne samo roke. Če se želimo peljati naravnost moramo tako narediti nekaj vesljajev na eni strani in nekaj na drugi strani deske.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja