Menu

Wakeboardanje

Gre za relativno nov šport. Beseda wake pomeni val. Izhaja iz smučanja na vodi. Lahko torej rečemo, da je wakeboarding mešanica smučanja na vodi, bordanja na snegu in surfanja. Začetki segajo v začetek 80-ih, vendar se je ta šport  takrat imenoval ski-boarding. V začetku 90-ih pa so se v Ameriki začela tekmovanja, leta 1995 pa je wakeboarding postal del legendarnih X-Games. Ravno to pa je bil povod, da je wakeboarding začel rasti, vedno več tekem je bilo, danes pa je znan že po vsem svetu, odvija se vedno več tekem, tako za čolnom, kot na liftu. Prav tako so vedno bolj popularne “show tekme” na sistemu 2.0.

wakeboarding_0

Wakeboarding lahko delimo na štiri večje “discipline”:

  • Wejkanje za čolnom: rider-ji s pomočjo valov skočijo v zrak in izvajajo različne trike. Ker pa je bencin za čoln precej drag, je bolj popularno wejkanje na skiliftih.
  • Wejkanje na skiliftu: Skilift je poseben objekt, narejen vodne športe. Gre za žičnico, ki je postavljena v vodi – na morju ali v jezeru. Nosilni stebri so postavljeni tako, da je žica napeta med njimi, tako je ustvarjen krog. Na vrhu so koluti, ki poganjajo žico, na kateri so nosilci, na katere so pritrjene vrvi, ki vlečejo wejkarje oziroma smučarje na vodi. Žica naenkrat lahko vleče 7 ljudi, hitrosti pa so različne. Dolžina enega kroga je ponavadi okoli 600 metrov. Ker tu ni valov, se triki izvajajo z rezanjem (vožnjo po robu deske).
  • Wejkanje s pomočjo 2.0 sistema: Narejen je iz dveh stebrov, žice in motorja. Riderja povleče v eno smer, na koncu se ustavi in ga enako povleče tudi nazaj. Izkušeni wejkarji lahko vozijo brez prestanka, saj na koncu zarežejo v eno smer, naredijo polkrog in gredo nazaj.
  • Wejkanje s pomočjo winch-a: Gre za vitel, ki navija špago in s tem vleče riderja. Uporablja se predvsem za nedostopna mesta, v večjih fontanah, manjših rekah in potokih.

Oprema

Vse kar potrebujemo za wejkanje, si lahko sposodimo direktno na skiliftu, s tem da je izposojo wakeboarda potrebno doplačati, smuči pa so vštete v ceni.

Potrebujemo:

  • wakeboard in vezi: Obstaja ogromno različnih wakeboardov in ogromno različnih vezi. Wakeboard je deska, s katero se peljete. Za začetnike je lažje, če imajo wakeboard, ki je na konceh oblikovan bolj kvadratno, saj je tako preprostejše zavijati. Dolžina boarda je odvisna od osebne višine, teže in sloga vožnje. Potem so tu še smerniki, ki so bolj priporočljivi za začetnike, da jim držijo smer, niso pa priporočljivi za skakalnice in slajderje, saj se lahko zlomijo ali pa skrivijo. Vezi so lahko odprte ali zaprte. Zaprte (Closed toe) so najbolj popularne pri profesionalnih riderjih, saj veliko bolj primejo nogo in pomagajo pri izletavanju iz vode. Izbira vezi je prav tako pomembna namembnost. Če so vezi pretesne ali prevelike, se z njimi ne boste mogli dolgo voziti.

wejk

  • neopren: Večina neoprenov je izdelanih kot kombinacija neoprenov različnih debelin – največkrat 3 ali 4 mm za noge in telo ter 2 mm za roke. Neopren ohranja wakerja toplega in mu omogoča neovirano gibanje ter prožnost. Da se neopren telesu kar najbolje prilagaja, je sestavljen iz različnih slojev. Le-ti so med seboj sešiti, šivi pa so največkrat še lepljeni (predvsem pri kakovostnejših izdelkih), kar pripomore k še boljšemu ohranjanju toplote.
  • shortsy
  • vest (rešilni jopič)
  • čelada: obvezna za vožnjo čez objekte
  • rokavice: zavarajujo roke pred žulji

Štart in vožnja

Na vodo se dvigneš z zato namenjene klopi (oziroma izkušeni riderji iz skoka). Pri štartu ti štarter poda handle – ročaj. Ko te vključi na cable – vlečnico, ti dvigne nogo, da se lažje dvigneš na gladino. Ko si na vodi, moraš biti zelo stabilen, saj se ne smeš nagibati v nobeno smer. Teža mora biti na zadnji nogi, a se pri tem ne smeš usesti v vodo. Za lažji štart je zelo dobro, če obvladaš tudi bordanje na snegu. Ko se naučiš štartati, sledi vožnja in zavijanje. Pri vožnji na ravnem je enako kot pri štartu, in sicer se ne smeš nagibati nikamor, teža pa je na zadnji nogi. V zavojih sta po dve boji, ki označujeta najoptimalnejšo pot skozi ovinek. Bolj ko greš po notranji strani zavoja, bolj vrv popušča in posledično toliko bolj potegne, saj se medtem ustaviš. Bolj ko greš po zunanji strani ovinka, bolj vrv potegne. To pomeni, da je najboljše, če pripelješ po sredini skozi boji.

Triki

Ko enkrat obvladaš vožnjo, lahko začneš s triki. Trike lahko izvajaš iz vode ali pa iz/na objektih (slider, kicker,…). Na kickerju lahko izvajaš različne rotacije, salte in pa grabe – prijeme za board. Vse te tri stvari lahko združiš v različne kombinacije. Na sliderjih lahko izvajaš različne rotacije ter presse. Poznamo tudi več vrst drsenja na objektih, in sicer nazaj (fs) in naprej (bs). Najtežja skupina trikov so triki iz vode. Za te trike moraš naprej zelo ostro zarezati in potem potopiti sprednjo nogo, da te odbije iz vode. Za ta trik lahko režeš po vodni gladini s prsti (ts) ali petami (hs), ko pa si v zraku, se moraš za lep pristanek hitro potegniti in izravnati nazaj na vodo. Ko to znaš, lahko v zraku izvajaš tudi različne »variacije«.

Wakeskate

skate2_0

Gre za precej nov šport, podoben je wakeboardingu vendar za ta šport ne potrebujem vezi. Razvil se je v zadnjih 5-ih letih. Eden prvih wakeskaterjev je bil Scott Byerly, ki je pri firmi Hyperlite razvil prvi wakeskate. Takrat je bila to bolj lesena deska. Zadnje čase pa wakeskateing postaja vse bolj razvit in z njim tudi triki. Seveda so triki na wakeskateu podobni trikom na skateboardu. Najbolj zahtevni wakeskate triki so flip triki, oziroma različne variacije flip trikov. Wakeskating je tudi šport, ki ne zahteva tako dobre fizične pripravljenosti. Osnovne trike lahko osvoji vsak začetnik, ki se malo bolj potrudi. Pri wakeskateingu pa potrebujemo le wakeskate, kakšne stare obrabljene čevlje, shortse in vest in če bi se radi povzpeli na kakšne prepreke še čelado.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja